Еко-ініціативу Боратинської громади презентували у Києві

17 червня у Києві відбувся вебінар з обміну кращими практиками «Спільна участь у збереженні навколишнього середовища». Захід організували у рамках конкурсу «Кращі практики місцевого самоврядування», який Мінрегіон вже сьомий рік поспіль проводить у партнерстві з Програмою Ради Європи «Децентралізація і реформа місцевого самоврядування в Україні».

Презентувати кращі практики у сфері охорони довкілля завітали переможці конкурсу-2020: Вінницька міська громада, Полтавська обласна рада, Білоцерківська міська громада, Боратинська сільська громада. Спікерами дискусії також стали генеральний директор Директорату з питань розвитку місцевого самоврядування, територіальної організації влади та адміністративно-територіального устрою Міністерства Сергій Шаршов, народні депутати Андрій Клочко, Лариса Білозір, В’ячеслав Рубльов, радниця, Голова Відділу міжнародного розвитку Посольства Канади в Україні Ешлі Малруні та заступниця Голови Офісу Ради Європи в Україні Олена Литвиненко.

Практику Боратинської громади «ЕкоГромада: шлях змін» представили сільський голова Сергій Яручик та начальник відділу соціально-економічного розвитку Анатолій Левчук. Вони розповіли, що екоініціатива передбачала здійснення заходів у двох ключових сферах: 1) запровадження на базі закладів освіти системи роздільного збирання відходів та системи компостування; 2) екологічна освіта та виховання.

У рамках проєкту було здійснено закупівлю контейнерів для роздільного збору відходів та облаштовано майданчики для сортування відходів на базі 8 закладів освіти громади; проведено масштабний еко-фестиваль Боратинської громади з інтерактивними локаціями для демонстрування різних аспектів еко-культури та поводження з відходами. Одним з ключових етапів проекту стала реалізація ініціативи щодо запровадження системи компостування відходів. На базі п’яти закладів освіти громади були встановлені власноруч сконструйовані компостери.

«Сьогодні ми розуміємо, що ефективний сталий розвиток громади можливий лише за умови дбайливого ставлення до довкілля. Питання екології має бути пріоритетним у кожній громаді, - зазначив Сергій Яручик. - Для здійснення системних змін у Боратинській громаді ми обрали найбільш правильний, на нашу думку, шлях і розпочали процес формування екологічної свідомості у дітей. Це рішення виявилося надзвичайно ефективним і вже скоро ініціатива масштабувалася на всю громаду. Будемо притримуватися екологічного вектору розвитку громади і надалі, сподіваємося вже найближчим часом реалізувати нові цікаві проекти у сфері охорони довкілля».

Поділитися:
Андрій Марчук з Боратина завоював золоту і бронзову медалі на Чемпіонаті України зі спортивного орієнтування
25.04.2024 09:07
В Києві пройшли старти Чемпіонату України зі спортивного орієнтування на спринтерських дистанціях. На них в черговий раз успішно виступив Майстер спорту України, член Національної збірної зі…
Триває набір до лав патрульної поліції Волинської області
24.04.2024 16:20
Патрульна поліція Волинської області пропонує працевлаштування у їхньому підрозділі. Перевагами роботи є: безкоштовне медичне обслуговування у закладах МВС для патрульних та їх рідних; …
Вчителі Боратинської громади презентували роботи на «Творчих сходинках педагогів Волині»
24.04.2024 15:34
У Волинському інституті післядипломної педагогічної освіти завершила роботу ХХІX обласна виставка дидактичних і методичних матеріалів «Творчі сходинки педагогів Волині». Виставка проходила у два…