Поліцейські офіцери закликають не палити шин у Великодню ніч

У багатьох селах нашої громади зберігся звичай: у ніч із суботи на неділю у селах масово палять Великодні вогні. Люди бережуть цей звичай ще з тих часів, коли подібні заходи були заборонені, як власне, й освячення паски, поливання водою, у селах збиралися й у Великодню суботу розпалювали величезну ватру. Раніше для цього заздалегідь готували дрова - кожен господар мав щось дати з двору на вогонь, непотрібний домашній реманент, що добре горить, чи дрова, також тягали з лісу сушняк… А в останнє десятиліття замість цього спалюють автомобільні шини.

Екологи неодноразово застерігали щодо пагубності таких дій. При спалюванні шин у повітря надходять бензол, ксилол, стирол, толуол, а так само сполуки хлору, сірки і азоту, оксиди металів. Токсини, які звільняються при розкладанні шин, навмисному спалюванні або випадкових пожежах дуже забруднюють воду, повітря і ґрунт.

Про недоцільність паління Великодніх вогнів кажуть і правоохоронці, особливо небезпечними такі дії є в умовах воєнного стану:

«Нагадуємо, що у пасхальну ніч на території Волинської області, зокрема і Боратинської громади, діятиме комендантська година. Громадянам буде дозволено відвідання культових споруд для освячення великодніх кошиків. Будь-яке інше безпідставне перебування на вулицях та в громадських місцях вважатиметься порушенням комендантської години, винні притягуватимуться до адміністративної відповідальності відповідно до чинного законодавства - пояснюють поліцейські офіцери громади.

Закликаємо мешканців громади не здійснювати обрядів паління вогнищ у Великодню ніч. Такі дії можуть призвести до виникнення стихійних пожеж, становлять додаткову небезпеку, відволікають від виконання бойових завдань підрозділи рятувальників, військових та правоохоронців, а відтак, знижують обороноздатність країни. Просимо громадян дотримуватись правил воєнного стану і бути максимально пильними».

Поділитися:
Чи потрібно звертатися до Пенсійного фонду для перепризначення субсидій на неопалювальний сезон?
23.04.2024 09:56
1 травня розпочнеться неопалювальний сезон, який триватиме до 30 вересня. Як на цей час розраховують і призначають субсидії й що потрібно робити тим, хто їх отримує пояснює Міністерство соціальної…
Захищаючи Україну, загинув 39-річний житель Баківців Дмитро Луцик
22.04.2024 17:20
Із глибоким сумом повідомляємо, що ще один воїн з нашої громади поповнив ряди Небесного Легіону. 16 квітня 2024 року в результаті стрілецького бою з противником поблизу с. Діброва Сєвєродонецького…
Пам’ятка учасникам російсько-української війни
22.04.2024 14:16
Громадська організація «Юридична Сотня» спільно з фахівцями Міністерства соціальної політики України, Міністерства у справах ветеранів України, Міністерства оборони України та Генерального Штабу…