Промінська школа відзначила 30-річний ювілей

Екскурс у минуле

Історія школи у селі Промінь (Пілганів, Пулганів) сягає ще ХІХ ст. Згідно архівних документів у 1893 році була відкрита школа грамота (церковно – приходська школа). За Волинськими єпархіальними відомостями за 1906 рік «Пулганівська школа є однією з найкращих в матеріальному забезпеченні і організації навчально – виховного процесу в Луцькому повіті Волинської єпархії».

В роки першої світової війни приміщення школи було зруйноване, а тому учні навчались у приватних будинках, які для них винаймала місцева філія товариства «Просвіта».

У 1934 році було розпочато будівництво нової школи. Землю під будівництво школи було виділено місцевим паном Зарембським. Кошти зібрала сільська громада, виділила Полонківська гміна та з будматеріалами допоміг поміщик Проце із села Голишів. У 1938 році школа у селі Пілганів привітно відкрила двері для учнів навколишніх сіл.

У роки другої світової війни навчання майже не припинялося, але не всі відвідували школу. А тому у повоєнних класах були учні різного віку.

Гомінке, яскраве шкільне життя захоплювало учнів 50-60-х років. В той час у школі працювали талановиті педагоги, про яких із вдячністю згадують у селі: Кордунова Сіма Дмитрівна, Мисливчук Євген Зосимович, Дармовіс Орина Михайлівна, Хом’як Раїса Антонівна, Голуб Феодосій Каленикович, Голуб Ніна Костянтинівна, Курта Олена Степанівна. У 1977 році село Промінь визнали неперспективним і школу закрили. Лише через одинадцять років, завдяки ініціативі і зусиллям заступника голови колгоспу Демчука В. М. та за фінансового сприяння голови колгоспу Ющука В. А., підтримки сільського голови Пахолюка Л. Ф. у стінах старої школи знову задзвеніли дитячі голоси. У 1994 році адміністративний будинок колгоспу було передано для школи, яка діє і по цей час.

Сьогодні Промінська школа відзначає 30-річний ювілей безперервного навчання, бо насправді має щедрий ужинок освітянської історії. Адже цьогоріч виповнюється 125 років від заснування церковно-приходської школи, 80 років – від побудови школи у 1938 році і 30 років – від часу відновлення Промінської школи.

Урочисто, але по-домашньому тепло, відсвяткували день народження рідної школи ветерани педагогічної праці, вчителі, учні, батьки, випускники різних років, а їх налічується чимало – близько 300. Серед запрошених гостей – вчителі-ветерани Голуб Тарас Феодосійович (колишній директор), Рикальська Валентина Зосимівна, Голуб Галина Пилипівна, Кордунова Сіма Дмитрівна, Дармовіс Орина Михайлівна, Ничипоренко Лариса Степанівна, Герасимчук Павло Павлович.

З нагоди ювілею та Дня вчителя із словами привітання до шкільної родини та гостей свята звернулися сільський голова Сергій Яручик та староста Вікторія Косарук, які вручили вчителям-ветеранам подяки, а колективу школи подарунковий сертифікат на 20 000 грн. Також з вітальним словом та побажаннями виступила директор школи Антоніна Демчук, учні та випускники. Святковий настрій гостям та учасникам свята дарувала вокальна група «Промінчанка».

Поділитися:
Актуальні вакансії для мешканців громади. ПЕРЕЛІК
20.05.2024 14:32
Волинський обласний центр зайнятості інформує про перелік актуальних вакансій, зареєстрованих у Луцькій філії. Із переліком вакансій та відомостями щодо заробітної плати станом на 20.05.2024 можна…
Жителів громади запрошують на тренінг по пітчингу
20.05.2024 09:41
Останнім часом термін «пітчинг» (англ. pitch) став таким же популярним, як і термін «стартап». Пітчинг – це бізнес-план, який коротко та структуровано презентують перед інвесторами. Мета пітчингу –…
У селі Промінь відбулися змагання з легкоатлетичного кросу серед учнівської молоді громади
17.05.2024 19:34
Понад 50 юних кросменів з 10 освітніх закладів громади прибули позмагатися за першість. Після урочистого відкриття змагань на території місцевого парку розпочалися змагання. Першими вийшли на старт…