Роз’яснення щодо виплати пільг та субсидій

Монетизація пільг та субсидій
З 1 жовтня 2019 року згідно з рішенням Уряду змінено механізм надання пільг на житлово-комунальні послуги, зокрема, усі пільги та субсидії монетизовані. Наразі є дві форми монетизації: готівкова (коли кошти перераховуються безпосередньо споживачу і він самостійно оплачує послуги) і безготівкова (коли кошти перераховуються на індивідуальний обліковий запис споживача в Ощадбанку і саме Ощадбанк за відомостями надавачів послуг перераховує у комунальні підприємства на ім’я споживача субсидію та пільгу). Тобто, в обох випадках кошти чітко прив’язані до конкретної людини. Лише у разі готівкової форми особа самостійно сплачує за весь обсяг спожитих послуг (і частку пільги чи субсидії, і частку платежу понад норму), а у разі безготівкової – з її облікового запису в Ощадбанку пільгові та субсидійні кошти перераховує банк, а все, що понад норму – особа доплачує самостійно.

Реєстрація в особистому кабінеті на сайті Ощадбанку
Відтепер отримувачі пільг та субсидій можуть самостійно слідкувати за рухом своїх коштів, зареєструвавшись в особистому кабінеті на сайті Ощадбанку. Слід пам’ятати та розуміти, що зарахування пільги не залежить від реєстрації у цьому кабінеті. Це дозволить відслідковувати рух ваших коштів, які за будь-яких обставин будуть перераховуватися на ці персональні облікові записи. Детальніше про процедуру реєстрації в особистому кабінеті на сайті Ощадбанку у роз’ясненні.

Роз’яснення щодо оплати житлово-комунальних послуг у разі наявності субсидії у безготівковій формі

Переведення пільг у готівкову форму
Починаючи з жовтня 2019 року відповідно до Закону України від 09.11.2017 № 2189-УІІІ «Про житлово-комунальні послуги» пільги надаються у грошовій формі. Розраховані органами соціального захисту населення суми пільг перераховуватимуться АТ «Ощадбанк» для подальшого проведення розрахунків з надавачами послуг за кожного конкретного пільговика (безготівкова форма). Пільговикам, які подали заяву до органу соціального захисту населення на отримання пільги готівкою, виплата буде здійснюватися у готівковій формі у зазначений у заяві спосіб (банк або пошта).

Відповідну заяву мешканці Боратинської громади можуть подати у Центрі надання адміністративних послуг – с. Боратин, вул. Центральна, 15, віддалені робочі місця – с. Промінь, вул. Миру, 11; с. Баїв, вул. Перемоги, 37.

Платіж за послугу нараховується у повному обсязі без врахування знижки, яка надається пільговику. У разі отримання готівки пільговик має сплатити спожиті послуги повністю. Інші пільговики сплачують, як і раніше, частину платежу, а суму пільги за них перерахує надавачу послуг АТ «Ощадбанк» (за наявності даних про номер мобільного телефону отримає інформаційне повідомлення від банку про проведені платежі)

Враховуючи, що відповідний механізм запроваджується в Україні вперше, через неточності в даних з технічних причин можуть бути випадки не нарахування окремим особам суми пільг за жовтень 2019 року. У такому разі рекомендуємо звернутися до органу соціального захисту населення за місцем проживання. Сума пільги у такому випадку за жовтень буде донарахована в наступному місяці.

Інформація надана Управлінням соціального захисту населення Луцької РДА Волинської області

Поділитися:
Андрій Марчук з Боратина завоював золоту і бронзову медалі на Чемпіонаті України зі спортивного орієнтування
25.04.2024 09:07
В Києві пройшли старти Чемпіонату України зі спортивного орієнтування на спринтерських дистанціях. На них в черговий раз успішно виступив Майстер спорту України, член Національної збірної зі…
Триває набір до лав патрульної поліції Волинської області
24.04.2024 16:20
Патрульна поліція Волинської області пропонує працевлаштування у їхньому підрозділі. Перевагами роботи є: безкоштовне медичне обслуговування у закладах МВС для патрульних та їх рідних; …
Вчителі Боратинської громади презентували роботи на «Творчих сходинках педагогів Волині»
24.04.2024 15:34
У Волинському інституті післядипломної педагогічної освіти завершила роботу ХХІX обласна виставка дидактичних і методичних матеріалів «Творчі сходинки педагогів Волині». Виставка проходила у два…