У Боратинській громаді відбулися заходи до Дня пам'яті про Чорнобильську катастрофу

За роком спливає рік, але для України Чорнобиль залишається незагоєною раною. Серед усіх трагедій, які пережило людство, Чорнобильська катастрофа не має аналогів за масштабом забруднення екосфери.

До дня Чорнобильської трагедії в закладах культур громади було проведено ряд заходів. Зокрема, в молодіжному центрі села Ратнів для учнів 5, 9 класів Ратнівського ліцею була проведена година пам'яті «Чорні крила біди». Учні переглянули документальний фільм «Чорнобиль. Трагедія, подвиг, пам’ять..» та відповідали на питання екологічної вікторини «Чи знаєте ви історію Чорнобильської катастрофи?» Чорнобильська біда надовго залишиться в нашій пам’яті. Наприкінці заходу усі присутні вшанували хвилиною мовчання героїв Чорнобиля.

Бібліотекарі громади підготували тематичні полички книг про Чорнобильську трагедію, у яких детально описуються події на ЧАЕС у день аварії, про подвиг ліквідаторів-чорнобильців, про гіркі наслідки катастрофи для України.

До 38-річниці Чорнобильської трагедії, бібліотекар села Радомишль Людмила Демчук провела урок-реквієм «Порожня зона - край мовчання», з учнями 7 класу Радомишльського ліцею.

У бібліотеці с. Боратин відбулася година-реквієм «На Чорнобиль журавлі летіли», яку організували і провели бібліотекар Руслана Фурман, завідувач клубу с. Новостав Сергій Шуляк, класний керівник 10 класу Боратинського ліцею Наталія Черняк для учнів цього класу.

Бібліотекар у вступному слові розповіла про тогочасне життя країни, будівництво Чорнобильської АЕС, цитати з тогочасних газет про експлуатацію АЕС.

Протягом заходу учасники переглянули відео: «Чорнобильська катастрофа: історія про трагедію», відеорепортаж про музей «Зірка Полин» в м. Чорнобиль, «16 маловідомих фактів про Чорнобиль», «Ядерна лава - слонова нога», «Які тварини живуть у Зоні відчуження».

Руслана Фурман розповіла про поховання опромінених, спорудження «Саркофагу-2».

На завершення прослухали пісню Н. Май «Біда», присвячену вибуху на ЧАЕС. З підсумковим словом виступила Наталія Черняк, розповівши про книги українських письменників про цю подію, окреслила небезпеку українським АЕС під час війни, особливу загрозу на Запорізькій атомній станції з можливим витоком радіації. ЗАЕС є найбільшою в Європі атомною станцією з шістьма реакторами. Вона була окупована російськими військами на початку березня 2022 року.

Чорнобильська катастрофа фактично нездоланна, оскільки головним її наслідком є радіація, здатна діяти протягом тисяч років і на величезних територіях.

Наш земний уклін і вдячність усім тим хто, ризикуючи своїм здоровям і життям, брав участь у ліквідації наслідків аварії.

Також у рамках Дня пам’яті організовано перегляд літератури «Чорнобиль – трагедія віків».

Поділитися:
Оголошено прийом заявок на участь у ІІ церемонії нагородження молоді
16.05.2024 10:39
Наближається кінець навчального року, а це означає, що настав час підвести підсумки та відзначити кращих. Запрошуємо активну молодь Боратинської громади до участі у цьогорічній церемонії нагородження…
Юні спортсмени громади серед найкращих на міжнародних змаганнях з туризму
16.05.2024 10:36
Юні туристи Боратинського ліцею та Промінської гімназії взяли участь в Міжнародних змаганнях з туризму серед школярів та молоді «Кубок Жигунаса – 2024», що відбулися в Литві. Крім господарів в…
Вітаємо з Днем вишиванки!
16.05.2024 09:45
Сьогодні, 16 травня, в усьому світі відзначають День вишиванки. Це свято є досить молодим, адже започатковане в 2006 році. Проте українська вишивана традиція існує століттями. Етнічний український…