Вербаїв та Коршовець відзначають престольне свято

У день святих Петра і Павла, 12 липня, жителі сіл Вербаїв та Коршовець відзначають престольне свято.

Історія Вербаїв

Історична довідка
Назва Вербаїв, як стверджують старожили, походить від великої кількості насаджених верб.
Вперше село згадується в 1445 році, коли ним володів Петро Кардейович, який коштами та працею людей Вербаєва і Кисилина утримував І городню Луцького замку.
Протягом віків селом володіли: Іван-Кирдей Мильський, Криштоф Броніш, Луцький домініканський монастир.
Чорною сторінкою для села став 1943 рік, коли під час каральної операції гітлерівців було спалено близько 80-ти людей, а вціліла тут лише одна хата.

Історична довідка
Перша згадка про село Коршовець – 1526 рік. Королівською Грамотою затверджено обмін Луцьким єпископом Кирилом села Дем’янів на село Коршовець.
Про назву села є дві легенди, одна говорить, що Коршовець походить від густих зарослів верболозів на берегах Чорногузки, які доводилось корчувати. За іншою – що тут в давнину була корчма, яку тримали євреї. Купці, які їхали ярмаркувати в Торговицю, тут зупинялись перепочити.
В ХХ ст. у селі діяла філія культурно-просвітницької організації «Просвіта», яка входила до Полонківської гміни.
В роки Другої світової війни коршев’яни воювали з фашистами в країнах Східної Європи, також тут було багато прихильників ОУН-УПА.

історія Коршовець

Поділитися:
У селі Промінь відбулися змагання з легкоатлетичного кросу серед учнівської молоді громади
17.05.2024 19:34
Понад 50 юних кросменів з 10 освітніх закладів громади прибули позмагатися за першість. Після урочистого відкриття змагань на території місцевого парку розпочалися змагання. Першими вийшли на старт…
Традиції української вишиванки в історіях родин Боратинської громади
17.05.2024 17:43
Учора в усьому світі святкували День вишиванки. Боратинська громада продовжує ділитись історіями родинних традицій наших мешканців. Наталія Бугай розповіла про старовинну вишиванку, яку їй подарувала…
Оголошено прийом заявок на участь у ІІ церемонії нагородження молоді
16.05.2024 10:39
Наближається кінець навчального року, а це означає, що настав час підвести підсумки та відзначити кращих. Запрошуємо активну молодь Боратинської громади до участі у цьогорічній церемонії нагородження…