Як захиститися від кліщів та вберегтися від небезпечної хвороби Лайма

КліщіЗустріти кліща можна не тільки в лісі, парку чи сквері, а й на будь-якому газоні.

Щороку навесні із настанням тепла і пробудженням рослин активізуються іксодові кліщі. Ці небезпечні для людей і тварин істоти найбільш активні у квітні-червні та серпні-жовтні. Про це інформує Центр громадського здоров'я.

Зустріти кліща можна не тільки в лісі, парку чи сквері, а й на будь-якому газоні. Найчастіше вони сидять у траві, на висоті 20–60 см, і лише зрідка потрапляють на невисокі кущові рослини. Іксодові кліщі можуть переносити збудників небезпечних захворювань людини та тварин, зокрема, кліщового енцефаліту, бореліозу (хвороба Лайма), а також хвороби Міямото.

Як уберегтися від кліщів: правила

  • Подбайте про відповідне вбрання перед прогулянкою. Обирайте закрите взуття й одяг: найбільш безпечним буде одяг із довгими рукавами, світлого кольору, бажано вдягнути штани й заправити їх у шкарпетки.
  • Покривайте голову головним убором — кепкою, панамкою, косинкою — і закрийте шию.
  • Перед прогулянкою для захисту скористайтеся репелентом — спеціальним засобом, найчастіше у вигляді аерозолю, що відлякує кліщів. Дотримуйтеся інструкції з використання засобу. Обов’язково зверніть увагу на тривалість його дії та не забувайте використовувати повторно, коли час дії мине.
  • На прогулянці тримайтеся ближче до центру стежки та не заходьте в траву обабіч: саме там кліщів найбільше.
  • Звільніть місце для привалів від хмизу, гілок, сухої трави в радіусі 20–25 м.
  • Увага: коли кліщ чіпляється до вашого одягу, то залишається нерухомим, аж доки ви припините активно рухатись, сядете чи ляжете. Саме тоді нападник починає шукати місце прикріплення до тіла — повільно переміщується знизу вгору. Цей процес може тривати від 30 хв до трьох і більше годин, ба навіть кілька днів.
  • Оглядайте себе та своїх близьких кожні дві прогулянки. Відчути укус кліща майже неможливо: тварина виділяє анестетичну речовину, що знеболює укус. Потрібен ретельний огляд, оскільки вкусити може й так звана німфа — молодий дуже маленький кліщ.
  • Удома виперіть і попрасуйте одяг. Найчастіше кліщі чіпляються до одягу людини, тому можуть присмоктуватись не лише під час перебування на природі, а і згодом, перекочувавши з одягу. Не варто залишати цей одяг біля ліжка чи спати в ньому. Просте витрушування не допоможе позбутися кліща.
  • Перевірте речі, які принесли з прогулянки (підстилки, сумки тощо).
  • Якщо на природу брали домашнього улюбленця — його також слід оглянути на наявність кліщів.
Кліщі

Поділитися:
Представниці Боратинської громади - у числі найкращих зі спортивної акробатики
26.04.2024 15:17
У Волинській ОДЮСШ відбувся відкритий чемпіонат міста Луцька зі спортивної акробатики. Упродовж трьох днів 130 учасників та учасниць із семи областей України боролися за звання найкращих. …
Учні Боратинського ліцею стали срібними призерами районного етапу змагань зі спортивного орієнтування
26.04.2024 14:10
У місті Луцьк відбувся районний етап змагань «Всеукраїнські шкільні ліги пліч-о-пліч» під гаслом «РАЗОМ ПЕРЕМОЖЕМО» зі спортивного орієнтування серед юнаків та дівчат 5 - 7 класів. У них брали участь…
У молодіжному центрі села Ратнів відбувся захід «Земля – наш спільний дім»
26.04.2024 11:33
З нагоди Всесвітнього дня Землі, який відзначають 22 квітня, у молодіжному центрі села Ратнів відбулась екологічна година «Земля – наш спільний дім». Під час неї організатори проводили…