Жителям Боратинської громади нагадують про правила безпеки систем газопостачання

Упродовж цієї зими філії «ГАЗМЕРЕЖІ» зафіксували 119 випадків отруєння чадним газом. Ще 16 виявились летальними.

Головна причина отруєнь – порушення «Правил безпеки систем газопостачання».

Синоптики повідомили про зміну погодних умов на Волині – похолодання, вітер, невеликі дощі з мокрим снігом, а газовики нагадують, що в таку пору треба бути особливо уважними та пам’ятати про безпечне використання газу в побуті.

Зниження температури навколишнього середовища, вітряна чи дощова погода можуть стати причиною відсутності тяги в димових та вентиляційних каналах, що призводить до скупчення чадного газу в приміщеннях та отруєння людей. Волинська філія ТОВ «Газорозподільні мережі України» нагадує, що чадний газ – надзвичайно отруйна речовина, не має ні кольору, ні запаху, легко зміщується з повітрям, у мізерних концентраціях викликає тяжке отруєння і навіть смерть.

Для запобігання отруєнню чадним газом:

  • Забезпечте постійний приплив свіжого повітря в приміщення, де працюють газові прилади. Завжди мають бути відчинені кватирка або вікно.
  • Перевіряйте тягу в димових та вентиляційних каналах перед увімкненням та під час використання газових приладів.
  • Забезпечте своєчасне обстеження, прочистку та ремонт димових та вентиляційних каналів. Не допускайте їх руйнування, засмічення чи обмерзання.
  • Не можна замуровувати чи закривати вентиляційні канали меблями, папером тощо.
  • Якщо Ви виявили, що тяга в димових чи вентиляційних каналах відсутня або зворотня, газові прилади слід вимкнути та звернутися до спеціалістів, які займаються обстеженням, прочисткою та ремонтом димових та вентиляційних каналів. До усунення несправностей використовувати газові прилади заборонено.
  • Встановіть сигналізатор загазованості. Пристрій виявляє небезпечні концентрації природного, чадного або ж одночасно природного і чадного газу. При цьому подає звукові та світлові сигнали.
  • Не використовуйте одночасно електровитяжку та котел або газову колонку – це головна на сьогодні причина отруєнь чадним газом.

Довідка. З 1 грудня 2023 року послуги з розподілу природного газу на території Волині забезпечує новий Оператор – Волинська філія ТОВ «Газорозподільні мережі України». Згідно з постановою Національного держрегулятора НКРЕКП від 29 листопада 2023 року, прийнято рішення розширити з 1 грудня ТОВ «Газмережі» територію провадження господарської діяльності з розподілу природного газу на територію Волинської області. Нова філія відповідає за безперебійні маршрути газопостачання від магістральних газопроводів до кінцевого споживача. Для волинян особові рахунки клієнтів і тариф на розподіл газу залишаються НЕзмінними. Реквізити для сплати за послуги, отримані з 01.12. 2023 року, діють нові.

Поділитися:
Учні Боратинської громади стали переможцями з шашок та настільного тенісу на обласному етапі спартакіади «Повір у себе»
29.04.2024 12:07
25 квітня у місті Луцьк Волинський регіональний центр з фізичної культури та спорту «Інваспорт» проводив обласний етап спартакіади «Повір у себе». Мета заходу – активізація фізкультурно-оздоровчої,…
Учень Боратинського ліцею став призером Всеукраїнської олімпіади з інформатики
27.04.2024 15:38
Тарас Деркач, учень 10 класу Боратинського ліцею, зумів вибороти Диплом IІ ступеня на Всеукраїнській олімпіаді з інформатики. У місті Чернівці протягом чотирьох днів він працював…
Представниці Боратинської громади - у числі найкращих зі спортивної акробатики
26.04.2024 15:17
У Волинській ОДЮСШ відбувся відкритий чемпіонат міста Луцька зі спортивної акробатики. Упродовж трьох днів 130 учасників та учасниць із семи областей України боролися за звання найкращих. …